
چرا شیرینکنندههای مصنوعی باعث پرخوری میشوند؟
مطالعات جدید نشان میدهند که شیرینکنندههای مصنوعی نظیر سوکرالوز، ماده اصلی اسپلندا، ممکن است باعث افزایش اشتها و گرسنگی شود و تلاشها برای کاهش وزن را تضعیف کند.
تأثیر بیشتر بر زنان و افراد چاق
بنابر اعلام دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، بررسی ۳ نوشیدنی «آب ساده»، «نوشیدنی شیرینشده با سوکرالوز» و «نوشیدنی شیرینشده با قند معمولی» نشان میدهد. که نوشیدنی حاوی سوکرالوز در مقایسه با آب یا نوشیدنی حاوی قند، فعالیت ناحیه هیپوتالاموس مغز که وظیفه تنظیم اشتها و وزن بدن را دارد. بیشتر افزایش میدهد. همچنین، مصرف سوکرالوز سبب احساس گرسنگی بیشتر نسبت به نوشیدنی حاوی قند ساده میشود. این تأثیر در زنان و افراد چاق یعنی گروهی که بیشتر در معرض استفاده از محصولات رژیمی هستند، شدیدتر است.
نتایج آزمایشهای خون نشان دادهاند. که نوشیدن قند معمولی سبب افزایش قند خون و ترشح هورمونهایی مانند انسولین و GLP-۱ (پپتید شبهگلوکاگون ۱) میشود، اما مصرف سوکرالوز چنین اثری روی این هورمونها ندارد. بدن از طریق این هورمونها به مغز پیام میدهد که کالری دریافت شده. و دیگر نیازی به مصرف غذا نیست. سوکرالوز این اثر را ایجاد نمیکند و بر احساس سیری تاثیر نمیگذارد.
کودکان و نوجوانان در ارتباط با این موضوع آسیبپذیرتر هستند، چراکه مصرف شیرینکنندههای مصنوعی میان آنها رایجتر است. و همچنین مغز در این سنین حساسیت بالاتری دارد؛ بنابراین یک فرصت مهم برای مداخله زودهنگام است.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان



